Bing Webmaster

De la bebeluș la cititor. Cum îmi conving copilul să citească?

De la bebeluș la cititor.  Cum îmi conving copilul să citească?

De nenumărate ori îmi este adresată întrebarea: Cum să îmi conving copilul să citească? Sau Cum să îl determin să aibă răbdare atunci când îi citesc eu? "


Ei bine, aceasta este un proces, nu un fapt în sine care apare peste noapte. Dragostea pentru carte se construiește zi de zi, prin exemplul propriu și prin exercițiu. Iată câteva sfaturi pentru a avea rezultate garantate: 


1. Pune-i copilului tău cărți la dispoziție încă de mic (chiar de la nastere).

Rezervă un spatiu în casă pentru o mini bibliotecă, creată la nivelul copilului, cu acces facil și cât mai la vedere. Ideal este, să crească cu multe cărți în jur astfel încât să le perceapă ca pe o normalitate. 


2. Citește-i de cate ori ai ocazia.

Înlocuiește tableta sau telefonul cu interacțiune umană. Îți garantez că va prefera mai repede atenția ta decât un ecan nociv, mai ales dacă faci asta des și de la vârste fragede. 


3. Nu te descuraja dacă ți se pare că nu te ascultă atunci când îi citești.

În funcție de vârstă și temperament, copiii mici nu prea stau locului multa vreme, însă ei te vor asculta chiar dacă, între timp, își fac de lucru cu o jucărie. 
Îi citesc lui Matei încă din burtică. A crescut cu cărți pentru copii și nu le dă la schimb pe nimic. Seara își alege singur poveștile pe care le citim și mereu mai vrea încă una în plus. Înainte să înceapă să vorbească, îi citeam. Și da, aveam impresia că nu mă ascultă. Însă, după ce a început să vorbească, am observat că repeta cuvinte din poveștile pe care le citisem cu câteva luni in urmă. Deci, da! Roadele vin, dar încet. Trebuie răbdare, multă practică și încredere. 


4. Fii perseverentă!

Știu că e mai simplu să ii pui un ecran în față și să ai garantat liniște, însă dacă alegi o carte și ești 100% prezentă, răspunzând curiozităților lui, copilul va fi fascinat. Omul s-a născut curios. Iar la varste mici, nevoia de explorare este la cote maxime. Așa că, profită de această perioadă, caută cărți pentru nivelul copilului tău și jucați-vă, citiți, descoperiți. 


5. Nu insista.

Cred cu tărie în diversitate și echilibru. Când observi copilul obosit, nu te încăpățâna să îi citești. Mai bine găsiți un joc relaxant și amânați povestea pentru mai târziu. Nu, copilul tău nu trebuie să știe alfabetul de la 2 ani și nici limba engleză la 4 ani. Dar puteți învăța prin joacă, încet, câteva cuvinte în engleză sau câteva litere. 


6. Bucură-te de proces.

Retrăiește-ți copilăria prin povești. Imită voci. Conectează-te vizual cu copilul în timp ce îi citești. Citește rar, fă pauze și verifică dacă a înțeles. Încurajează-l să repete cuvintele noi. Râdeți împreună. Conturați vizual imagini, povestiți despre situații reale din viață care se leagă de acțiunea poveștii, căutați persoane din viața reală care se aseamănă cu cele din povestea voastra. etc. Cu cât transformi în ceva cât mai interactiv lectura, cu atât vă veți bucura împreună mai mult de moment și ulterior, de efectele benefice. 


7. Caută cărți potrivite pentru vârsta copilului tău.

În fiecare etapă de vârstă copilul se dezvoltă diferit, deci este foarte important să aibă la dispoziție cărți pe măsura capacității lui de înțelegere. O carte interactivă va fi iubită indiferent de vârstă, așa că alegea unei cărți din această categorie va avea succes aproape de fiecare dată. Poti alege de aici câteva modele în funcție de vârstă și pasiuni.


8. Alegeți împreună cărțile atunci când faceți cumpărături.

Pe site-ul Învățăm și ne distrăm ți-am pus la dispoziție video-uri la fiecare carte în parte, astfel încât să puteți alege împreună cărțile) și lasă-ți copilul să răsfoiască sau să aleagă povestea pe care urmeaza să o citiți. La fel cum dezvoltă obsesii alimentare, copiii pot dori să li se citească aceeași poveste de nenumarate ori. Poate pentru că nu au înțeles anumite aspecte, anumite cuvinte sau, din contră, pentru că au înțeles și se simt confortabil cu informații pe care deja le pot digera. Ai răbdare și fă-i pe plac, chiar dacă tu te-ai plictisit deja de acelasi text. Amintește-ti că asta face din proces. 

 

9. Oferă-i varietate.

Cu cât îi pui copilului la dispoziție mai multe cărți din care să aleagă, cu atât va fi mai curios să descopere mai multe povești, mai multe personaje, mai multe imagini. Site-ul Invatam si ne distram îți oferă o gamă largă de cărți pentru copii, aparținând mai multor edituri, din care puteți alege ceea ce vă atrage.

 

10. Fii un exemplu.

Copiii ne copiază mereu, așa că cel mai simplu mod de a-ți convinge copilul să iubească lectura este să te vadă pe tine citind. Sunt convinsă că ești de acord: nimic nu este mai grăitor decât exemplul propriu.

Ioana Maria Ciortea - mămică de Matei și o mare iubitoare de cărți.

Suport clienti Luni - Duminica / 08:00 - 22:00

0751331028 contact@invatamsinedistram.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!